Beleid: Duurzame Zorg & Welzijn
Om door de mens veroorzaakte klimaatverandering af te remmen heeft de Nederlandse overheid klimaatbeleid opgesteld waarbij het voornaamste doel is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Uitgangspunt van het beleid is dat de overheid uitgaat van 49% minder uitstoot in 2030 en 95% in 2050. Het slagen van het beleid is mede afhankelijk van de mate waarop men in Nederland maatschappelijk verantwoord onderneemt. Als organisatie die werkt aan het welzijn van mensen, vinden wij het belangrijk om ook zorg te dragen voor onze omgeving. We zijn voortdurend opzoek naar manieren om op duurzame wijze de zorg te produceren die u van ons gewend bent. Nauwlettend houden we ontwikkeling rondom duurzaamheid in de gaten en onderzoeken we nieuwe mogelijkheden om met energie, afval en voedsel om te gaan in de bedrijfsvoering van Riwis.
Mede om die reden heeft Riwis zich aangesloten bij Greendeal NL op weg naar duurzame zorg. Het opnemen van duurzaamheid in onze beleidsplannen sluit naadloos aan binnen ons streven een maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn.
Op basis van de gegevens van 2018 heeft Riwis als organisatie een directe CO2 uitstoot van 1885 ton. Wat gelijk staat aan 495 personen. In datzelfde jaar werd er aan ca. 440 cliënten zorg met verblijf geboden. De uitstoot per persoon ligt wat hoger dan het gemiddelde in Nederland.
Bewustwording en stimuleren van duurzaam gedrag
Riwis gelooft in het eigen kunnen van haar cliënten en biedt wonen daarom in een zo gewoon mogelijke omgeving aan. Die omgeving is veelal kleinschalig van opzet. In eerste instantie zijn de maatregelen rondom duurzaamheid daarom gericht op het besparen van energie door het aanpassen van het eigen gedrag. Daarin zijn communicatie en het stimuleren van duurzaam gedrag de belangrijkste pijlers. Riwis zet in op het gebruik van duurzame energie om de CO2 footprint te verlagen. Uitgangspunt van het duurzaamheidsbeleid is dat uitgaven budgetneutraal zijn/dat een investering zich binnen 5 jaar terugverdient. De volgende doelstellingen zijn geformuleerd t.o.v. 2018.
- Reductie van 25% van de totale uitstoot per 2020, te realiseren door inkoop van groene energie.
- Reductie van 8% van de totale uitstoot per 2023 te realiseren door lager aardgas- en waterverbruik en een lagere uitstoot door woon-werkverkeer en dienstreizen (stimuleren van duurzaam gedrag).
- Totale reductie van 33% van de totale uitstoot per 2023.
- Reductie van 50% van de totale uitstoot per 2030.
- Reductie van 95% van de totale uitstoot per 2050.
Samen werken aan duurzaamheid
Vanuit het geloof in het eigen kunnen betrekken we collega’s, cliënten en naasten in het zorg dragen voor onze omgeving. We staan open voor creatieve ideeën, suggesties en samenwerking met derde partijen zoals met Greendeal NL.
Het duurzaamheidsbeleid dat Riwis de komende jaren doorvoert is gebaseerd op de volgende pijlers.
- Communicatie: medewerkers en cliënten worden op de hoogte gesteld van het nieuwe beleid en worden gestimuleerd om bewust bezig gaan met duurzaamheid. Zoals het scheiden van afval en het besparen van energie.
- Bouwkundig en installaties: maximaal gebruik duurzame materialen, minimaliseren energie verbruik, gebruik van duurzame energie, waterbesparende maatregelen en optimale afvalscheiding voor hergebruik grondstoffen.
- Energieverbruik: beheer, registratie en besparing.
- Afvalperventie: scheiden van afval, verminderen van afval en bewust omgaan met bijzonder afval.
- Inkoop en toegepaste materialen: het meubilair en de inventaris van Riwis wordt hergebruikt. Elektriciteit wordt 100% duurzaam ingekocht. We gaan duurzaam om met printen en gebruiken wit- en bruingoed van hoogste milieuklasse. Het schilderwerk wordt zoveel mogelijk gedaan zonder gebruik van gevaarlijke stoffen.
- Schoonmaak en reiniging: bewoners bij Riwis leren zelfstanding wonen. Dit betekent dat schoonmaakmiddelen niet centraal worden verzorgd. Bewoners worden gestimuleerd om milieuvriendelijke middelen te gebruiken en aan te schaffen. Medewerkers van Riwis gebruiken uitsluitend milieuvriendelijke middelen.
- Vervoer: medewerkers worden gestimuleerd om een fiets te gebruiken wanneer mogelijk. Daarom zijn er op alle locaties fietsenstallingen aanwezig. Fietsen zijn ten alle tijden beschikbaar voor medewerkers. Daarbij maakt Vervoer&Co de rittenplanningen zo efficiënt mogelijk.