A | A
Print pagina

Als vrijwilliger aan de slag?!

Marlies van de velde (53) is sinds mei 2016 vrijwilliger ggz bij Riwis. Zij is eind 2015 in Apeldoorn komen wonen en wilde graag als vrijwilliger aan de slag. “Om zo mensen te leren kennen, maar vooral omdat ik het heel erg leuk vind om te doen!                                        Sanne Libert (links) en Marlies van de Velde (rechts)
Mogelijkheden
Sanne Libert is vrijwilligerscoördinator bij Riwis en vertelt dat ze altijd goed kijkt naar de mogelijkheden die iemand heeft. “Ik kijk naar wat iemand voor een achtergrond heeft, goed kan, leuk vindt of graag wil leren. Zo probeer je iemands kwaliteiten optimaal te benutten door een plek te zoeken die bij iemand past.” Marlies is daar een goed voorbeeld van. Ze doet nu vrijwilligerswerk op verschillende plekken. “Ik verzorg bij ontmoetingsplek de Alliage ‘creatieve handen’ en kook daar, ik ga één keer in de week boodschappen doen, koken, mee-eten en koffiedrinken  bij woonlocatie het Podium en ik ben op woonlocatie Tannhauserstraat bij een kook/bak/creatief moment.”
Sanne: “Op deze manier kan Marlies verschillende dingen uitproberen om te kijken wat het beste bij haar past.”
Marlies is van huis uit participatiecoach. Door lichamelijke klachten kan zij op dit moment niet werken. Gelukkig kan ze nu door het vrijwilligerswerk toch gewoon doen wat ze leuk vindt. “Ik hoop dat ik snel weer aan het werk kan. Ik blijf mijn vrijwilligerswerk er dan wel naast doen. Ik vind het zo leuk!”

 

Sanne: “Ik zorg ervoor dat een vrijwilliger iets doet wat hij/zij leuk vindt én dat cliënten van Riwis hier profijt van hebben.”

Beide leuk
Marlies doet nu vrijwilligerswerk op een woonvoorziening en op ontmoetingsplekken. Beide vindt ze leuk. “Het verschil is dat je op een woongroep alleen met cliënten van Riwis te maken hebt en op de ontmoetingsplekken ook andere bezoekers ontmoet. Een ontmoetingsplek is namelijk vrij toegankelijk voor iedereen. Het is een hele laagdrempelige manier om elkaar te ontmoeten.”
Bij de ontmoetingsplekken is het vaak toch een vast groepje dat meedoet aan de activiteiten. “Dat is ook wel leuk,” vertelt Marlies, “zo leer je elkaar ook wel wat beter kennen.”
Marlies begeleidt ‘creatieve handen’, waarbij ze samen met deelnemers handvaardigheidsactiviteiten doet. “Hierbij is vooral de afstemming met elkaar leuk. De ene keer kom ik zelf met ideeën en de andere keer heeft een deelnemer iets bedacht.”
Op de woonvorm combineert Marlies het samen koffie drinken ook vaak met samen een stukje wandelen. “Je kijkt vooral waar mensen behoefte aan hebben. Even samen kletsen, een wandeling maken, een boodschapje doen of koffie drinken.”
 

Marlies: “Ik vind het heerlijk om gezelligheid te maken en lekker met de mensen aan de slag te gaan. Het is vaak één van de eerste stappen om weer contact te maken met anderen. Ik vind het mooi om daar een beetje aan bij te kunnen dragen.”

Heel divers
Sanne vertelt dat er op dit moment zo’n 80 ggz-vrijwilligers binnen Riwis aan de slag zijn. “Wat iemand doet kan heel divers zijn. Het kan zijn dat iemand als ‘maatje’ één keer in de maand gaat wandelen met een cliënt, maar het kan ook zijn dat iemand meerdere uren per week op verschillende plekken helpt (net als Marlies).”
Wat bij allemaal hetzelfde is, is dat je je inzet voor een ander. En dat geeft voldoening vertelt Marlies. “Ik vind het heerlijk om gezelligheid te maken en lekker met de mensen aan de slag te gaan. Het is vaak één van de eerste stappen om weer contact te maken met anderen. Ik vind het mooi om daar een beetje aan bij te kunnen dragen,” sluit ze enthousiast af.

Interesse?
Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden? Kijk dan eens op de website voor meer informatie. Je kunt ook een mailtje sturen naar slibert@riwis.nl.