A | A
Print pagina

Riwis Zorg & Welzijn in artikel over opstapwoningen

In een artikel voor de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) vertelt Riwis-medewerker zorgtoeleiding Gerard Bosch over het succes van opstapwoningen in Apeldoorn.

Opstapwoning is een uitkomst voor kwetsbare doelgroep
Weer op eigen benen na een periode in een instelling of beschermde woonvorm. Een normaal leven in een gewone wijk, maar wel met een goed vangnet. Apeldoorn heeft daarvoor ‘opstapwoningen’. Het resultaat van goed samenwerken tussen woningcorporaties, zorgorganisaties en de gemeente.
De corporaties stellen elk jaar honderd opstapwoningen beschikbaar. Ze zijn bedoeld voor mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid die voldoende zijn hersteld om weer zelfstandig te gaan wonen. Zij krijgen eerst maximaal twee jaar een tijdelijk huurcontract. Daar hoort bij dat de huurder een aantal uren per week begeleiding krijgt. Mocht er sprake zijn van een terugval, overlast of een huurschuld, grijpt de hulpverlener in. Maar in de praktijk blijkt dat het bijna altijd goed gaat, het gebeurt zelden dat een cliënt opnieuw moet worden opgenomen.


Lees hier het hele artikel.