A | A
Print pagina

Voor cliënten

Hier vindt u handige tips en links naar informatie die voor u handig en interessant kan zijn.

Financiën
Veel mensen die last hebben van psychiatrische problemen, vinden het moeilijk om hun financiën en administratie op orde te brengen of houden. Er alleen al aan denken levert al een knoop in hun buik op. Wellicht herkent u dit wel. Toch is het voor een gedegen herstel een belangrijke voorwaarde om dit op orde te hebben.

Er zijn gelukkig wel allerlei mogelijkheden om problemen met geld aan te pakken. Vanuit Riwis begeleiden we u hier zo goed mogelijk in. Door middel van persoonlijke begeleiding, maar ook door middel van trainingen.

Mogelijke trainingen
Onderstaande trainingen kunt u volgen om beter met geld om te leren gaan.

 • Omgaan met geld
  In deze training van het Nibud leert u beter omgaan met geld. De training wordt binnen Riwis gegeven in het Leercentrum en op het +Punt de Gentiaan in Apeldoorn. Hier vindt u meer informatie over de cursus.
 • Uitkomen met uw inkomen
  In deze cursus van ROC Aventus en Stadsbank Apeldoorn komen vragen als ‘Hoe kan ik het beste geld besparen?’ en ‘Hoe houd ik goed zicht op mijn maandelijkse uitgaven?’ uitgebreid aan bod. Meer informatie is te vinden in de folder.

Interessante websites en organisaties
Hieronder vindt u enkele  tips  over websites of organisaties waar u wat aan kunt hebben rondom uw financiën.

 • Inkomensgrenzen
  Wanneer u een laag inkomen heeft, heeft u mogelijk recht op een vergoeding als uw gemiddelde netto inkomen per maand op of onder de vastgestelde inkomensgrens valt. De inkomensgrenzen 2016  zijn te vinden op de website van de Gemeente Apeldoorn.
   
 • Bijzondere Bijstand
  Bijzondere bijstand is een vergoeding voor bijzondere, noodzakelijke kosten als u deze niet (helemaal) zelf kunt betalen uit uw inkomen en/of vermogen. Op de website van Gemeente Apeldoorn vindt u meer informatie over de Bijzondere Bijstand.
   
 • RegelRecht
  De strippenkaart van RegelRecht is in 2001 door de gemeente Apeldoorn in het leven geroepen om inwoners met een laag inkomen extra financiële mogelijkheden te bieden. RegelRecht is de naam voor diverse extra’s voor inwoners met een laag inkomen. Meer informatie over Regelrecht vindt u hier.
   
 • Sociaal Raadslieden
  Inwoners van Apeldoorn kunnen met sociaal-juridische vragen - denk aan onderwerpen als: uitkering, toeslagen, belastingaangifte e.d.- gratis terecht bij de Sociaal Raadslieden. Meer informatie hierover en contactgegevens vindt u in deze folder.
   
 • Sociale en fiscale advisering (SOFIAD)
  SOFIAD is een groot bedrijf in Apeldoorn dat zich heeft gespecialiseerd in beschermingsbewind, curatorschap en financieel beheer. Naast klanten die al dan niet zelfstandig of thuis bij hun ouders wonen, wonen veel van hun klanten in (AWBZ-)instellingen en/of woongroepen. Meer informatie over hun diensten is te vinden in hun folder 'Bewind en Beheer' (editie 2016).
   
 • Stadsbank Apeldoorn
  Stadsbank Apeldoorn zet zich in voor mensen die het financieel zwaar hebben. Bijvoorbeeld vanwege een laag inkomen of vanwege schulden. Medewerkers van Stadsbank Apeldoorn werken aan het versterken van de financiële zelfredzaamheid van inwoners en ondernemers. Hier vindt u meer informatie over de Stadsbank Apeldoorn.
   
 • Nibud
  Het Nibud is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut dat onderzoek doet naar en voorlichting geeft over de huishoudportemonnee. De website van Nibud is een echte aanrader om inzicht te krijgen in allerlei geldzaken in de praktijk; wat zijn gemiddelde huishouduitgaves voor eten en wat kost douchen gemiddeld, hoeveel zakgeld krijgt een kind gemiddeld? Ook zijn er quizzes en zelftests te doen, waarvan het Persoonlijk Budgetadvies zeker een goede is. U kunt zich abonneren op de nieuwsbrief van het Nibud om op de hoogte te blijven van all informatie en tips.
   
 • Contactgegevens van regionale financiële hulpinstanties
  In dit overzicht  vindt u de contactgegevens van een aantal regionale instanties die financiële hulp kunnen bieden.